Комбиниран котел Bisolid Automat

Стоманеният водогреен Комбиниран котел Bisolid Automat е топлинен източник, подходящ за отоплението на жилища, еднофамилни къщи, производствени цехове и други подобни обекти с топлинни загуби 25-45 kW. Отоплителният котел осигурява комфорта на потребителите с автоматизираните си функции и възможностите за настройки, контрол и управление на параметрите на работа. Отоплителната система може да бъде от отворен тип или с разширителен съд, със самостоятелна или принудителна циркулация на отоплителната вода, с максимално свръхналягане 2.0 bar.

Актуални цени

МоделSaver Automat 25kWSaver Automat 35kWSaver Automat 45kW
КПД пелети/дърва (%)86/9186/9186/91
Работно налягане (bar)2,02,02,0
Воден обем (литра)70100105
МАСА (kg)261311324
ДЪЛЖИНА (mm)896 / 1443 с горелка896 / 1443 с горелка896 / 1443 с горелка
ВИСОЧИНА (mm)84710481148
ШИРИНА (mm)595595595
ЦЕНА С ДДС4 260 лв.
4 050 лв.
4 620 лв.
4 390 лв.
4 920 лв.
4 680 лв.

Предимства

Иновативното автоматично превключване на котела между основно (пелети) и допълнително гориво (дърва или дървесен чипс) предоставя постоянен комфорт на изгодна цена. Пелетната горелка със самопочистване се изключва автоматично след добавяне и разгаряне на резервното гориво, а при изгарянето му, горелката се включва автоматично и продължава да поддържа зададената температура с основното гориво. Оптималната функция на съоръжението се обуславя, както от професионално изпълнената инсталация, така и от прецизното обслужване на системата.

Основните предимства на стоманеният водогреен котел серия Bisolid Automat са следните:
 • Лесно и бързо преминаване между видовете гориво. Автоматично запалване и разгаряне на дървата и дървесния чипс.
 • Възможност за изгаряне на дърва и дървесен чипс с висока влажност.
 • Интуитивна самонастройка на работата на пелетната горелка според влажността на допълнителното гориво за по-добро изгаряне.
 • Напълно автоматизирана работа на пелетната горелка при изгаряне на основното гориво – запалване, следене на пламъка, продухване на горивната камера.
 • Удобен и лесен за работа графичен LCD дисплей с меню на български и английски език, показващ моментното състояние на параметрите на горивния процес.
 • Висока ефективност на съоръжението при минимален разход на гориво, благодарение на автоматичните настройки на необходимия въздух и гориво, съобразно избраната от потребителя температура.
 • Автоматична модулация на горивния процес, намаляваща броя на спиранията и запалванията, респективно консумацията на гориво и електрическа енергия.
 • Управление на циркулационна помпа според температурата на топлоносителя.
 • Безшумна работа и ниска консумация на електрическа мощност.
 • Висока степен на безопастност – защита от обратен огън, замръзване на топлоносителя и блокиране на циркулационната помпа.
 • Управление на вентилатор за димни газове.
 • Работа със стаен термостат и седмичен програматор при работа на пелети.
 • Подвижна чугунена скара за лесно почистване на пепелния остатък в горивната камера на котела.
 • Удобен и лесен за почистване пепелник.
 • Контрол на горивния процес по стайна температура; възможност за контрол и по външна температура.
 • Отложен старт.
Котел

Котелът представлява заварена конструкция от стоманени ламаринени панели и тръби. Вътрешното пространство е разделено от водна преграда на бункера за полагане на гориво, горивна камера и топлообменник, през който димните газове се отвеждат към фукса. Под горивната камера и бункера за полагане на гориво е разположена подвижна двукомпонентна скара, която се управлява странично с помощта на лост.

Въздухът за горене се осигурява от вентилатор разположен в пелетната горелка на котела, управляван от електронен прибор.

Входът – изходът

на отоплителната вода се осигуряват от щуцери G11/2″. По оста на котела, димоотводът се намира от задната страна. Клапата за отвеждане на изходящите (димните газове) се управлява откъм горната част на котела.

Клапата за отвеждане на изходящите газове (димоотвеждаща клапа) служи за отвеждане на дима по време на зареждането на бункера на котела. Клапата се отваря в рамките на зареждането на допълнителното гориво (дърва и дървесен чипс) в бункера на котела и се затваря веднага след това.
Неотварянето на клапата за отвеждане на димните газове, може да доведе до пропушване от бункера на котела по време на зареждане на допълнителното гориво.

Горелка

Пелетната тубусна горелка с ротационно почистване серия Bisolid GP xx R tsc е изградена като стоманена конструкция и е проектирана на принципа на подаване на дървесните пелети от транспортиращ шнек, през гъвкава връзка върху скарата на горивната камера на горелката, където се осъществява процесът на изгаряне на горивото и окислителя (въздуха за горене).

Контролирано горене

Работата на горелката е автоматична, включваща: зареждане на първоначална доза гориво във вид на дървесни пелети, запалване, разгаряне, горене, следене параметрите на горивния процес при основно (дървесни пелети) и допълнително гориво във вид на дърва или дървесен чипс, контролирано спиране при достигната температура на водата и (или) сигнал от стайния термостат, контролирано намаляне на мощността при изгаряне на допълнително гориво (дърва или дървесен чипс), финално продухване при основното гориво (дървесни пелети). В режим на оптимизация, при работа със стаен термостат, се извършва оптимизирана модулация на база топлинните характеристики на обекта.

Гориво

Пелетната тубусна горелка серия Bisolid GP xx R tsc е предназначена да изгаря дървесни пелети съгласно стандарт БДС EN ISO 17225-2:2014, клас A1, A2 и B със съответните качествени характеристики, както и пелети с категория: A, AB, B, BC и C, съгласно методиката, разработена и прилагана от фирмата-производител. Горивото и въздуха се смесват в рамките на горелката по контролиран начин и това е причината за екологично горене и висока ефективност.

Пелетната тубусна горелка е снабдена с дисплей позволяващ показването на информация за текущите парамери на горелката и/или позволяващ регулирането на желани работни параметри на горелката.

Основните предимства на пелетните горелки серия Bisolid GP xx R tsc са следните:
 • Иновативна ротационна горивна камера – стабилна ефективност и ниски нива на емисиите с минимална намеса на потребителя.
 • Система за смесване на горивото в горивната камера, което повишава почистването на пепелта, подобрява горивния процес и облекчава обслужването. Възможност за изгаряне на дървесни пелети с диаметър от 6-8 mm и с ниско качество (високо съдържание на пепел), което не е възможно при горелки с почистване с въздух и /или сгъстен въздух.
 • Прецизна модулация на мощността.
 • Компонентите на горелката са произведени от известни и утвърдени европейски компании, като Германия, Великобритания и др.
 • Високо качествен запалващ елемент произведен в Япония, който гарантира над 37 000 броя запалвания.
 • Горивната камера е изработена от специална топлоустойчива стомана, което гарантира дълъг експлоатационен живот.
 • Ръчен тест на всички функции.
 • Индикация на температурата на водата в котела.
 • Фотосензор за прецизно откриване и следене интензитета на пламъка.
 • Автоматичен старт след пад на напрежението – запазване на последните настройки.
 • Защитени с парола нива на достъп – за сервизния техник и производителя.
 • Възможност за работа със стаен термостат.
 • Възможност за управление на вентилатор за димни газове, което елиминира проблема с тягата на комина и гарантира безопасна работата на продукта.
 • Специални мерки за повишаване на надеждността и безопасността на уреда.
 • Гъвкава тръба изработена от специален пластмасов материал за свързване на горелката към шнека за гориво, която се топи, когато се появи опасност от обратен огън и не се подава гориво към горелката – в този случай гориво се изхвърля извън опасната зона.
РЪКОВОДСТВО ЗА МОНТАЖ, ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ПОДДРЪЖКА

Всички пелетни котли са с гарантиран произход и качество. Осигурена доставка за района на София. Доставки за Страната с куриерска фирма или с наш транспорт. Осигурен монтаж, гаранционно и след гаранционно обслужване.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg както и в електронния магазин elkom-shop.eu може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.

Комбиниран котел Bisolid Saver Combi

Комбиниран котел Bisolid Saver Combi