Необходими средства за локално парно

Колко ще ни струва направата на едно локално парно?

Това също не може да се каже с точност! Няколко примера, които ще ви дадат бегла представа за това колко ще ви струва изпълнението на локалното парно. Всичко зависи от това какъв котел, радиатори, фитинги и тръби ще ползвате при направата му. Съответно – Котелът бива стоманен или чугунен.

Чугуненият е с по-голяма възможност за експлоатация, на практика е вечен, но пък е доста по-скъп. Радиаторите – алуминиеви или панелни. Алуминиевите са за предпочитане, на практика са вечни, но доста по-скъпи. Фитингите – италиански или китайски. Италианските са за предпочитане, но също доста по-скъпи от китайските. Тръбите – полипропиленови с алуминиева вложка или AllPex х 2. Полипропиленовите са по-скъпи и то осезаемо, и освен това ви е необходим поялник за направата на топлопреносната мрежа. Може да се ползват и в комбинация, или само AllPex, но при последния вариант, ще трябва да захраним всеки радиатор поотделно. За финал, без да включваме цената на отоплителния уред, за отоплението на чиста квадратура от 85.8 кв.м. (примерът, който разгледахме в предишния раздел), с панелни радиатори, италиански фитинги и AllPex тръба, ще ви струва приблизително около 1550 лв. материали без труд. Сумата не е точна, защото не е сигурно колко метра тръба ще се ползва и какви екстри ще пожелае клиентът. Сумата е за приблизително най-евтиния вариант.

Необходими средства за локално парно

Остава да споменем и колко ще струва ако наемете фирма за изпълнението на локалното парно. Цените варират по райони – 80-100 лева на точка. Веднага възниква въпросът какво е „точка“? Точка е всеки радиатор, разширителен съд, бойлер и отоплителен уред. Ако се върнем на примерните изчисления от предишния раздел, ще видим, че има 7 стаи, 1 бойлер, 1 разширителен съд и 1 отоплителен уред. Това прави 10 точки за таксуване, като в зависимост от майстора/фирмата ще струва 800-1000 лева.

Времето за изпълнение, ако наемете фирма или майстор, варира от 3 до 7 дни. Времето зависи от това дали е подготвено жилището за спокойна работа. Също зависи и от това дали ще са външно поставени тръбите или ще се вкопават в стената. Вторият вариант естествено отнема повече време.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.