Ремонтиране на капещия кран

Модерните смесителни батерии имат една ръкохватка, с която едновременно се регулират температурата на водата и нейният дебит от максимален до пълното й спиране. Тези батерии са несъмнено по-удобни за ползване, отколкото обикновените, които имат два спирателни крана – поотделно за топлата и студената вода.

Освен това икономисват и вода, защото, веднъж регулирано, съотношението топла към студена вода се запазва, а не трябва при всяко пускане на водата да се регулира наново. Смесителните батерии с една ръкохватка имат и друго голямо предимство – те са дълготрайни, практически не се износват и много трудно дефектират. Не случайно производителите им дават от три до пет години гаранция, а мнозина ги смятат даже и за вечни.

Ремонтиране на капещия кран

На този свят обаче вечни неща няма и не е изключено след време смесителната батерия да прояви типичните за обикновените й посестрими капризи, като при напълно затворено положение от чучура й започне да се процежда капка по капка вода. Това може да се дължи на отлагане на варовик или на прокъсване на някой от уплътнителните пръстени, особено ако сте допуснали през зимата водата в тръбопровода да замръзне. Понеже тези батерии са доста по-скъпи от обикновените, напълно си заслужава да се заемете с ремонта. Конструкцията на батериите с една ръкохватка се различава напълно от обикновените добре познати от години батерии с кръгла кегла и уплътнител, който се купува готов или се изрязва от парче гума или гьон.

Смесителната батерия се състои от метално тяло с чучур, регулираща притока на водата глава и ръкохватка. Възможностите за ремонт са две. По-радикалната е да се смени цялата глава с нова. Такава глава струва между 12-16 лв., което е около четири пъти по-малко от цената на цялата батерия. По-евтиният вариант е да се сменят само каучуковите уплътнителни пръстени. Проблемът е, че трябва да разполагате с оригинални за дадената батерия резервни части – глава, напълно еднаква с тази, която заменяте, или комплект уплътнителни пръстени. Следователно, когато купувате нова смесителна батерия, би трябвало да преценявате не само нейната цена и външен вид, но и вероятността след време да намерите резервни части. Българското производство в случая има, очевидно, предимство.

За да ремонтирате батерията, първо трябва да я разглобите – нещо, което може да затрудни незапознатите с устройството й. Първата задача е да се демонтира ръкохватката. За тази цел трябва да се извади декоративното капаче, което прикрива отвора за достъп до застопоряващия ръкохватката винт. Тя е плътно набита върху подвижния накрайник на главата, който най-често има квадратно напречно сечение, и е фиксирана към него с винтче. Винтчето е с вътрешен шестостен и за развиването му е необходима специална отвертка. След като винтчето се отвие, дръжката се издърпва нагоре. След това на ръка се отвива декоративната гайка и така се открива достъп до главата. За да се извади с раздвижен ключ трябва да се отвие месинговата гайка, която я притиска в тялото на батерията.

Ремонтиране на капещия кран

Главата се изважда и внимателно се разглобява, като се запомня точното местоположение на отделните части. Вероятността някой от керамичните елементи да е повреден е минимална. Същото може да се каже и за тънките силиконови шайби, които уплътняват въртящите се един спрямо друг елементи. Слабото място са каучуковите уплътнителни пръстени, които се виждат ясно на снимките. Уплътнителите имат обло напречно сечение и са поставени в дълбоки легла, поради което вероятността от повреждане е малка. Очевидно, слабото място на главата са трите пръстена с цилиндрична форма, уплътняващи съединението между регулиращите притока на водата керамични елементи и пластмасовия елемент с отвори за трите водни потока. Ясно се вижда, че единият пръстен е разкъсан и това е причинило прокапване на батерията. Ако намерите резервен комплект уплътнителни пръстени, ремонтът ще ви излезе около левче.

Ремонтиране на капещия кран

След като се подменят уплътнителните пръстени, елементите на главата се сглобяват по обратния ред. Преди главата да се постави и притегне на мястото си, е добре да се огледат и почистят седлата на двата отвора в тялото на батерията. Ако те са надрани или по тях има грапавини от отложен варовик, трябва внимателно да се шлифоват.

Ремонтиране на капещия кран

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.