Вредни ли са енергоспестяващите спираловидни крушки

Експерти предупреждават, че ултравиолетовото излъчване на енергоспестяващите лампи може да предизвика кожни раздразнения, ако източникът на светлина е разположен твърде близо. Според тях проблемите могат да възникнат, ако човек се намира дълго време на разстояние по-малко от 30 см от този вид осветителни тела.

На най-голяма опасност са подложени хората с чувствителна кожа и пациентите с дерматологични заболявания.

Предупреждението се отнася само за т.нар. „открити“ енергоспестяващи крушки, които са с формата на спирала. Същевременно специалистите подчертават, че тези лампи не повишават риска от възникването на ракови заболявания. Нивото на ултравиолетовото излъчване, които се произвежда от откритите енергоспестяващи крушки, е съпоставимо с въздействието върху кожата на слънчевите лъчи. Но препоръчват да се използват т.нар. „херметични“ крушки, които са покрити с допълнителен слой стъкло. Може да се избере лампа като се погледне опаковката на енергоспестяващите лампи – изписано е каква е светлината им (топло бяло, дневна и т.н.), келвините (2700, 4000, 6400) или трицифрен код, или пък няколко от тези елементи.

Първите два са ясни. В кода първата цифра представлява десетиците на индекса на възпроизвеждане на цветовете. Т.е., ако виждате цветовете с 80% автентичност, цифрата ще е 8. Всъщност 8 отговаря на 80 до 90%, това е най-масовият случай.

Вредни ли са енергоспестяващите спираловидни крушки

Диапазонът при компактните флуоресцентни лампи е от 60 до 98. Втората и третата цифра са първите две от стойността на келвините. Т.е., ако става дума за топло бяло – 2700 келвина, тези цифри ще са 27 и целият код – 827. 840 е за студено бяло, 860 – за дневна светлина. Лампите от 2700 келвина са най-близки до крушката с нажежаема жичка и най-подходящи за дома.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.