Избор на фитинги

Фитингите са много важен елемент от вашата отоплителна инсталация, те са или китайски или италиански. Поне на такива фитинги има внос в България. За кратко имаше внос и на турски, но не можаха да се наложат на пазара.

Фитингите са два вида – фитинги за полипрополиенови тръби и фитинги за AllPex тръби.

Фитинги за полипропиленови тръби.

Има Български и чешки, като чешките са първообраза на тези фитинги, и спокойно мога да кажем, че чешките са правилният избор. Завода за производството им е с голямо реноме из между подобните такива. Можем само да отбележим, че имаме подобен завод в България – Капитан Дядо Никола.

Фитинги за AllPex тръби.

Водещи фирми в производството на фитинги за AllPex тръби са италианските фирми ICMA и ВС. Цените на италианските и на китайските фитинги са с малка разлика, така, че препоръчваме италианските фитинги.

Има малки особености, при монтажа и мисля, че тук е мястото да ги споменем.

При полипропиленовите тръби, както казах и в предишните раздели, има алуминиева вложка, която при монтажа на фитингите, се налага да се обели. Тези тръби се наричат STABI. Именно при тях, се налага използването на „острилка“ или „заголвачка“, която да обели слоя от алуминии. Ако не се обели този слой, лепенето е невъзможно с поялника, и повечето майстори се чудят защо се получава така. Вече на пазара има и тръби с алуминиева вложка която е в средата на тръбата и не се налага обелване.

При AllPex тръбите, белите, които пак са с алуминиева вложка, пък се ползва калибратор за съответният размер. Самите адаптори (фитинги) имат гумени пръстенчета, които ако тръбата на бъде калибрована, се късат или набират в задният край, при което се обезмисля монтирането на такъв фитинг. Тук също е мястото да споменем и налагането на употреба и на други, специализирани вече фитинги. Това са колекторите (разпределителите), обезвъздушители, радиаторни вентили – секретни – ръкохваткови, поцинковани цолови фитинги и др.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.