Отопление на дърва препоръки

Отопление на дърва препоръки. Дървата са естествен огрев и произвеждат естествена топлина. температурата в помещението цялостно се увеличава и дори след догорянето на дървата, дълго време стените излъчват топлина. отоплението с дърва внася уют и неповторима атмосфера в жилището.

Предимства и недостатъци на отоплението на дърва

Предимства
 • Възобновяема енергия, която не засилва парниковия ефект
 • Дървата са по-икономичен начин на отопление в сравнение с електричеството, газта и нафтата
 • По-високата първоначална инвестиция за изграждане на отоплителна система на дърва се изплаща за по-малко от 10 години
 • Дървата са най-евтиното гориво
 • Използването на съвременни и ефективни отоплителни уреди на дърва позволява ниска консумация на гориво, много добър комфорт и ниска степен на замърсяване на околната среда
Отопление на дърва препоръки – Недостатъци
 • Нужда от сухо място за съхранение на дървата
 • Необходимост от редовно зареждане на печката
 • Старите модели печки замърсяват значително околната среда

Ако имате намерение да се отоплявате на дърва, е добре да си отговорите на няколко въпроса

 • Каква е повърхността, която искате да отоплявате?
Отопление на дърва препоръки

Отопление на дърва препоръки

 • За каква употреба?
 • Основно или допълващо отопление? Изборът зависи от нуждите от отопление и желания комфорт
 • Къде да поставите печката?

Архитектурата на вашето жилище позволява ли да се отоплявате на дърва? Имате ли комин или трябва да предвидите изграждането на такъв? В помещението, където ще монтирате печката, къде са вратите, прозорците и евентуално, другите топлоизточници ? Как да го разположите централно, така че топлината да може да се разпределя добре в помещението?
Какъв вид дърва ще използвате и как ще ги съхранявате?
Имате ли възможност да складирате голямо количество дърва? Дървата правилно ли ще бъдат съхранявани? Какви дърва да изберете и в какво количество?
Какъв модел печка да изберете?
Изберете модел, който да се вписва добре във вашето жилище. Поставете на първо място критерия “топлинна ефективност” пред дизайна на отоплителния уред, освен ако не искате огънят да е единствено за “удоволствие на очите“.
Помислили ли сте за поддръжката?
Печките на дърва изискват редовна поддръжка. Почистването на комина е задължително 2 пъти в годината. Добре поддържаният уред консумира средно с 10% по-малко енергия.

Отопление на дърва препоръки – Kоефициентът на полезно действие

Коефициентът на полезно действие (КПД) е най-важният критерий за ефективност на печките на дърва. Той определя доколко добре топли камината. КПД представлява съотношението на количеството топлина, отдадена в помещението, сравнена с топлината, която би се получила при пълното изгаряне на горивото.80% КПД означава, че 80% от енергията се отдава под формата на топлина. Колкото по-висок е КПД, толкова по-ниска е консумацията на дърва и по-лесна е поддръжката на тръбите.

Отопление на дърва препоръки – Тяга на комините

Друг важен критерий за ефективността на камината е тягата. Това е степента на разреждане на въздуха в комина. Ако тягата е прекалено голяма, топлината ще излиза през комина, а дървата ще изгарят прекалено бързо, без помещението да може да се затопли добре. Ако тягата е ниска, дървата димят, вместо да горят, а топлината не е достатъчна, за да затопли стаята.

Всички продукти са с гарантиран произход и качество. Осигурена доставка за района на София. Доставки за Страната с куриерска фирма или с наш транспорт. Осигурен монтаж, гаранционно и след гаранционно обслужване.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg както и в електронния магазин shop.elkom-express.bg може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.

Отопление на дърва препоръки

Отопление на дърва препоръки

Отопление на дърва препоръки