Пелетни камини

Пелетни камини с водна риза и топловъздушни. Пелетни камини за отопление на доказани производители. Топловъздушни пелетни камини с опция за отопление на няколко помещения. Пелетни камини с водна риза от 15 до 32 kW с опция за монтаж на стаен термостат управляван от смарт телефон пред интернет.

Всички пелетни камини се предлагат с безплатна доставка за цялата Страна. Осигуряваме монтаж за София и околните райони. За монтаж в други градове се консултирайте с наш сътрудник.

Как работят пелетните камини?

Всеки обича жив огън . Но нека си признаем – цепенето и съхранението на дърва, постоянното подклаждане на огъня може да се окаже не толкова приятна задача. Да не говорим за притеснението дали ще го загасите докрай, преди да заспите . Освен това дървеният дим съдържа стотици химически съединения, които могат да повлияят на здравето ви, а в много области дървесният дим допринася основно за замърсяването.

Какво да правят любителите на живия огън? Бъдете сигурни, че има алтернатива, която е не само удобна, но и рентабилна и екологична. Нарича се пелетни камини за отопление. Пелетните камини наподобяват камините на дърва, но приликите свършват дотук. Тези камини са електронно усъвършенствани уреди, които предлагат екологична и евтина опция за отопление на вашия дом.

Гориво за пелетни камини

Пелетните камини изискват един и същ вид гориво – дървесните пелети. Тези пелети са страничен продукт от дъскорезниците и са направени от рециклирани дървени отпадъци и дървени стърготини. Дървесните пелети се считат за екологични, защото са евтини и лесни за производство, също така имат много ниска степен на замърсяване. Камините на пелети работят с електричество .

Пелетите се зареждат в бункера , който е разположен в самата камина и шнек , който е като един дълъг винт (моторизирано устройство) доставя пелетите в горивната камера на камината. Скоростта на шнека определя температурата на камината. Скоростта се определя от управлението на камината и зададената степен на мощност. При повечето пелетни камини шнека издига пелетите нагоре към отвор от където падат в горивната камера.

Горивна камера

След като пелетите паднат в горивната камера, вградения нагревател загрява тези пелети до запалването им. Пелетите са силно компресирани, така че са плътни и с ниско съдържание на влага, създавайки по-горещ пламък. Горивната камера служи като карбуратор за камината, смесвайки въздуха и горивото, за да създаде изгаряне, което просто казано, е процесът на изгаряне.

Пепелта от изгорелите пелети се улавя в пепелник , който трябва периодично да се почиства. В горивната камера има стоманен или чугунен пепелник в които падат пелетите и се осъществява изгарянето. Пепелника е с дупки през които преминава въздуха необходим за горенето. При почистването на камината обърнете внимание тези дупки да са добре почистени. Също така почиствайте пепелта под пепелника.

Конвекция при топловъздушните камини

Пелетни камини

Пелетни камини

За разлика от стандартната камина, топловъздушната пелетната камина отоплява помещението чрез конвекция. Както знаете, горещият въздух се издига нагоре, с повишаване на температурата въздуха става по-лек и по-малко плътен, което го кара да се издига над по-тежкия хладен въздух.

Конвекционният вентилатор изтегля хладен въздух от стаята, преминавайки през огъня в камерата за горене и прави пламъка силен, което позволява на пелетите да горят равномерно и ефективно. След това този нагрят въздух се пренася чрез топлообменник , който е проектиран да затопля въздуха във вашия дом с вентилатора на камината. Топлообменникът действа като нагревател, когато се използва за топлообмен и е разположен над горивната камера, за да предотврати нагряването на външната страна на камината.

Димоотвод на пелетни камини

От горивната камера изгорелите газовете се изтласкват към тесен отвор в задната част на пелетната камина (ф80 или ф100). Тази тръба може да се присъедини към съществуващ комин или да се отведе директно навън. Важно е да се отбележи – въпреки че не се изисква комин, изпускателната тръба е най-ефективна когато е монтирана вертикално.

Има два различни типа пелетни камини: свободно стоящи и вградени. Ако имате съществуваща камина, можете да си купите пелетна камина за вграждане, която се монтира в съществуващата и ползва готовия комин. Ако не, можете да закупите свободно стояща със собствен домоотвод. При всички случай е добре да се консултирате със специалист при избора на пелетна камина и опции за монтажа.

Предимства и недостатъци на пелетните камини

Пелетните камини обикновено са малки, а чувалите с пелети са опаковани по 15 кг., което ги прави лесни за съхранение и пренасяне. Пелетните камини са лесни за работа, изискват само зареждане на пелети и почистване веднъж седмично. В зависимост от размера на бункера, който има вашата камина, може да се наложи да се зарежда само веднъж на ден или два.

Тъй като огънят се намира само в горивната камера на камината, има минимум дим, което намалява миризмата във вашия дом и предотвратява нагряването на външната част на камината. Пелетите създават значително по-малко пепел от дървата за огрев, отделяйки по-малко креозот, запалим страничен продукт от горенето, който може да се натрупа и да причини запалвания в комина.

Дървесните пелети

Пелетни камини

Дървесните пелети са направени от дървен материал и са силно компресирани, което намалява съдържанието на влага. Сухото гориво създава повече топлина, което кара пелетите да изгарят по-ефективно и по-чисто от другите дървесни горива. Пелетните камини също отделят по-малко замърсители от традиционните камини. Те се считат за въглеродно неутрални от много природозащитници, поради факта, че пелетите са направени от дървета, които са живели на въглерод.

Пелетите също са евтини и можете да ги закупите в малки количества, ако е необходимо, в сравнение с предварителните разходи за закупуване на дърва, рязане, подреждане и съхранение. Предвид броя на предимствата, които предлагат пелетните камини, е трудно да се повярва, че има някакви недостатъци. Но наистина има няколко.

Недостатъци при пелетни камини

Ако имате ограничено място за съхранение в къщата си, може да са необходими многократни пътувания до магазина, за да имате достатъчно пелети под ръка. И има шанс пелетите да не се предлагат в магазин близо до вас, което означава да заплатите разходите за доставка. Всички пелетни камини работят на електричество , така че ако токът ви спре, камината също спира.

Можете да закупите UPS инвертор който да поддържа работата на камината при спиране на напрежението, също така се препоръчва монтаж на UPS инвертор ако тока е с лошо качество, спадане и увеличаване на напрежението. Пелетните камини се управляват от електроника, която е чувствителна съм колебания в напрежението. За всички пелетни камини използвайте само UPS с чиста синусоида.

Избор на пелетна камина

Има много марки и модели пелетни камини, така че може би е трудно да изберете най-добрата за Вашия дом. Преди да закупите пелетна камина, уверете се че пелетите са налични във вашият район, поинтересувайте се за цената им, както и разходи за доставка.

Помислете за квадратурата на жилището в което искате да я инсталирате. За да се затоплят 100 m² е необходима пелетна камина с мощност 15 kW. Ако вземете камина, която е твърде голяма, в крайна сметка ще поддържате ниска мощност за да избегнете прегряване, което е не само загуба на гориво, но и голямо замърсяване. Така че не забравяйте да направите изчисления, преди да се купите с определен модел.

Пелетни камини с гарантиран произход и качество. Осигурена безплатна доставка за цялата Страна. Осигурено гаранционно и след гаранционно обслужване. Профилактика и поддръжка.

Запитване

При запитване за пелетни камини напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги.

При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гаранционни карти за всички продукти.

Магазин

За пелетни камини предлагани на страницата elkom-express.bg както и в електронния магазин shop.elkom-express.bg  се консултирайте с наш сътрудник за наличност на мостри в магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч.

Препоръчани връзки

Пелетни камини