За радиаторите – алуминиеви – чугунени

За радиаторите алуминиеви чугунени

За радиаторите – алуминиеви – чугунени или панелни, кое да изберем? В тази статия няма да говорим за електрически радиатори, а за такива, които са част от водогрейни системи (локално парно) или парни отоплителни системи (ТЕЦ). Тези системи може да се зареждат като водогрейни системи с течен флуид. Котел в жилището, което се загрява чрез твърдо или течно гориво или пък чрез други енергийни източници.

Отоплителни тела

Във всеки един момент изключително важен елемент от отоплителната верига са радиаторите в помещенията и лирите в баните или мокрите помещения. Освен това много често те са изложени, те са видими и имат дял от дизайна помещението. Да кажем, трябва да сложите за първи път радиатори в дома си или да смените старите. Какво трябва да знаем, с какво трябва да се съобразим?

За Радиаторите Алуминиеви Чугунени

Ето няколко фактора за радиаторите алуминиеви чугунени

С какви финанси разполагате, къде живеете (къща или апартамент), какъв е дизайна в домът Ви и други. Какви са основните видове радиатори, които ще намерите на пазара?

Накратко за радиаторите алуминиеви чугунени

Това са алуминиеви радиатори, радиаторите от чугун и стоманена ламарина (панелни). Чугунът в днешни дни е с подобрен дизайн в сравнение с познатите от миналото руски видове и все пак звучи малко старомодно. Подходящ е за къщи или апартаменти в ретро стил. На пазара вече се предлагат и чугунени радиатори с различна форма и цвят.

Алуминиеви радиатори

Алуминиевите радиатори все повече навлизат в изграждането на отоплителни системи и са с различни височини, форми и дизайн. Все повече производители се въобразяват с търсенето и пазара в този бранш. Предлагат все повече модели с различни форми, различна височина и по-добри енергийни характеристики. Стандартните височини на алуминиевите радиатори са Н350, Н500, Н600 и Н800, всички други височини от Н200 до Н2000 са нестандартни и цената е по-висока. 

Панелни радиатори

Панелът е с най-малки естетически достойнства, но пък за сметка на това има други предимства. Цената е доста по-ниска. Доближават се по-мощност до алуминиевите радиатори и имат добро топлоотдаване. Недостатък е че при дефект трябва да смените целият радиатор, докато при алуминиевите може да замените само дефектиралия глидер. Панелните радиатори са с определени размери, без да можете да намалявате или добавяте мощност.

Лири за баня

На нашия пазар ще намерите и така наречените тръбни отоплителни тела (лири). Те се употребяват главно за бани и мокри помещения. Издържат на влага и вода и са лесни за почистване. Не заемат много място в банята и са удобни за кърпи. Предлагат се много модели с различни форми и цветове, според стила на Вашата баня. 

Кои радиатори имат най-дълъг живот?

По принцип се смята, че това са чугунените радиатори. При тях дори не се има предвид гаранционен срок, а за издръжливост над 50 г. При алуминиевите радиатори фирмите осигуряват 10 годишна гаранция, което е минимума на експлоатация на тези радиатори. Обикновено алуминиевите радиатори функционират безпроблемно доста по-дълго време. Разбира се фактор за това е качеството, производителя и правилното монтиране на радиатора. Най-рискови са панелните, защото при фабрични дефекти в ламарината тя може да се пробие.

Корозия за радиаторите алуминиеви чугунени

Корозията е друг фактор влияещ на живота на радиатора. Панелните радиатори се препоръчват предимно за локално отопление, където можете да контролирате качеството на водата с отоплителната система и наситеността на кислород. При тези системи препоръчваме монтиране на филтър за подобряването и контрола на водата циркулираща през котела и радиаторите – Филтър Fernox Total filter TF1 и Филтър FERNOX Compact Magnetic TF1.

Какви са разликите в техническите показатели на радиаторите?

Най-видната разлика е в теглото. Чугунът е около 4 пъти по-тежък от алуминия и стоманената ламарина. Ако за едно жилище ви трябват 100 глидера с височина 50 см, алуминият ще тежи около 120 кг, а чугунът – около 400.

Воден обем

Хубаво е да гледате и водният обем, който също не е в полза на чугуна. Защото по-големият обем прави отоплението по-скъпо. Алуминиевите и панелните радиатори са с близо 3 пъти по-малък обем при по-голяма топло обменна площ. Но чугунените са сметнати за доста по-голямо налягане и температури, затова са направени за парни отоплителни системи.

Размери

Като размери и при чугунените, и при алуминиевите, и при панелните радиатори се предлага доста богата номенклатура. Така например моделът BG се предлага в 12 височини от 160 до 1800 мм. А радиаторите KALOR (чугун) – в 6 варианта с различни височини и дебелини на глидерите.

Какви са цените за радиаторите алуминиеви чугунени?

Най-скъпи са вносните италиански алуминиеви радиатори. Комплект от 10 глидера с височина 50 см ще ви струва около 200 лв. Алуминиевите български и чугунените чешки са горе-долу на една цена – същият брой при същата височина е около 170 лв. Панелните са най-евтини и струват с около 40% по-малко.

Какво трябва да спазим при монтаж на радиатор?

Хубаво е глидерите да са над пода на 10-12 см, да са отдалечени от стената на 3,5 см, а над тях да има въздух най-малко 10 см. Схема, при която двете тръби са свързани от едната страна, е по-неефективна. В зависимост от мястото, където се поставят радиаторите, се отчитат и различни топлинни загуби. Под перваз – до 3-4%, в ниша – до 7%. Ако ги закриете напълно с екран, загубите са 24-27%.

Някои от спирателните , регулиращи и предпазни вентили са част от топлофикационните мрежи.

Радиаторите вентили се подставят на всеки радиатор , лира или друго отоплително тяло на водните отоплителни инсталации за регулирането на количеството топло носител, постъпващо в него. Вентилите имат еднаква конструкция за пара и за вода , но по различен начин на вътрешна регулация при двата вида топло носителя. Правят се от фосфорен бронз , който има добри якостни показатели при резки температурни промени и е устойчив срещу корозия.

Видове термовентили

Според формата си вентилите биват няколко вида : прави термовентили – прилагани при открити отоплителни инсталации, при който флуидът не променя посоката си, преминавайки през вентилите, ъглови термовентили – прилагани при скрити в стените щрангове. Също така има и аксиални термовентили за скрити с стените тръби и посока на термоглавата настрани. Ъглов ляв и ъглов десен – използват се за по специфични инсталации, при който се цели избягването стърченето на термоглавата.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги.

При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гаранционни карти за всички продукти.

За Радиаторите Алуминиеви Чугунени

За радиаторите алуминиеви чугунени