Избор на котел

Избор на котел

Избор на котел. Какъв е критерия? Естествено, мощността която ни е необходима, функциите които притежава и на последно място външен вид.

Дали ще е стоманен или чугунен, скъп или евтин, важното е да задоволява нуждите ни. Какво трябва да знаем, за да отидем да изберем котел? Трябва да сме изчислили мощността и да сме се запознали с видовете котли, които има на пазара. Именно това ще направим в този раздел. В разделите по-назад обърнахме внимание на котли на твърдо гориво, течно гориво, електричество и комбинирани. Тук сега ще обърнем внимание само на котлите на твърдо гориво.

Избор на котел

Избор на котел

Избор на котел – DE DIETRICH Може би най-добрият котел, в днешни дни. Немски, чугунен, и КПД-то му държи високи стойности спрямо другите котли. Мощностите които предлага фирмата са – 25.1, 29.9, 34.7, 39, 44, 49 киловата. Има и по-мощни, но те са вече за промишлени нужди.

Котел от евтектичен чугун. Благодарение на отличната изолация /минерална вата 40 мм по корпуса на котела и 20 мм на облицовката/, топлинните загуби са сведени до минимум, а КПД на котела до максимум. Котелът е с подвижна чугунена скара, което улеснява експлоатацията и почистването му. Има намалено изискване за тяга в комина. Този котел, има възможност и опции за добавяне на почти всички видове горелки на течно гориво.

Избор на котел

Избор на котел

Другият котел, на който искаме да ви обърнем внимание е Junkers. Този котел е от „семейство“ бункерни. Този е единственият котел, който заслужава внимание от стоманените немски такива. Мощността варира от 16 киловата до 45 киловата, като има и по-мощни, но за домашни нужди не са практични. Принципа на бункерните котли, е че имат бункер за горивото, където се изсипва определено количество и се подава към горивната камера посредством лост, който смиля остатъчният материал – изгорелите частици. Подобен е и принципа на Дедитрих, но няма бункер. Котела също е немски и от скоро, Bosch е официалният представител на тези котли.

Зареждането на гориво става безпроблемно през разлоположения в горната част на котела капак. За улесняване на почистването спомагат особено големите размери на вратата и камерата за пепел, както и системата за раздвижване на скарата за раздробяване на шлаката, с която пепелта се отстранява напълно. Това са двата котела, които заслужават внимание, от гледна точка на цена и функционалност. И двата са внос от Германия.

Избор на котел

Избор на котел

Избор на котел- Българските котли. Родно производство на фирма Прити.

Съответно, от ляво на дясно мощността на котлите е 18, 26 и 40 киловата на водната риза. Тук се забелязва, че няма изолация на самите котли, което ги прави практични за поставяне в помещение, което ще отопляват от излъчването им.

Важно е да отбележим, че и тези котли, както Дедитриха, не са претенциозни за димоотводните тръби – комина. Отлично се вписват в димоотвод с ширина на отвора 130 мм, каквито са стандартните комини на повечето къщи и апартаменти.

При запитване за избор на котел напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.

Избор на котел

Избор на котел

Избор на котел