Избор на тръби

Избор на тръби може да се приеме двусмислено.

Дали да изберем вида на тръбите или тяхното сечение?

Ние ще се спрем на двете понятия.

Тръбите могат да бъдат полипропиленови с алуминиева вложка или AllPex.

И двата варианта са с алуминиева вложка, но полипропиленовите са за предпочитане, но пък и по-трудни за работа. AllPex са по-лесни за работа, но пък здравината им не е достатъчна.

Какво имаме предвид като казваме здравина?

И двата варианта са удачни, но при критични ситуации (претоварване на системата) или така нареченото „завиране“ AllPex се оказва по слабата, а полипропиленовата тръба удачен избор. Това обаче, не трябва да повлияе на вашият избор, защото, ако вашата отоплителна система е изпълнена правилно, няма да се претоварва (завира) което няма да се налага да използвате полипропиленовите тръби.

Тук е мястото да споменем и най-удачният варинт – избора на медни тръби!

Това са тръбите, които на практика са вечни и не са лабилни на никакви колебания във Вашата отоплителна инсталация. Сами няма как да се справите с монтажа им, освен, ако не сте професионалисти в областта. AllPex тръбите, са най-разпространените, поради цената им и поради леката работа с тях. Огъват се лесно, и не се нуждаете от специални умения при монтажа им. Освен по вид, тръбите са различават и по сечение на светлият отвор. Това сечение е от голямо значение за правилното функциониране на вашата парна инсталация.

Избор на тръби – Основни принципи

Трябва да знаем основният принцип за превеждане на водата, и как да намаляваме нейният дебит или съответно, как да го увеличим. Тези познания, са ни нужни, при последователно свързване на няколко радиатора, както и при избора колко голям да е радиатора. Ето защо ще се наложи да се запознаем с основните размери на топлопреносната мрежа. Стандартизирани са размерите от Ф16, Ф18, Ф20, Ф26 и Ф32, като съответно всеки размер отговаря на 1/2, 3/4, 1`, 1.1/4 и 1.1/2. Някой ще каже, че Ф16 не е половин цол, всеки, който се е занимавал с тази дейност, знае, и ще му отговори, че светлият отвор на Ф16 отговаря на светлият отвор на 1/2 от цола.

Избор на тръби

Избор на тръби

Избор на тръби и мощност

Не е нужно да навлизаме в дълбочина, за това ще се опитаме да ви обясним, коя тръба и колко мощност може да преведе, при средно мощна циркулационна помпа от 65-100 вата. Всяко едно сечение е тясно свързано с това, колко мощност може да прекара от котела до радиатора. Представете си, че се опитате да захраните радиатор от 2200 мм на височина от 600 мм с тръба Ф16. Освен, че няма да успеете да постигнете пълното натоварване на радиатора, ще натоварите и системата или по-скоро помпата на парното. Ето защо ще ви дадем приблизителни стойности, на топлопроводимостта на всяка тръба до Ф20 със средна мощност на помпата 65-100 вата.

Ф16 до – 3200 W
Ф18 до – 4200 W
Ф20 до – 5400 W

Когато говорим за последователно свързване на два или повече радиатора, ще ни са нужни няколко размера тръба. От котела, към радиаторите ще тръгнем с по-голям цолаж тръба, като при всеки радиатор ще я намаляваме, за постигнем еднаква циркулация на водата през тях. Да вземем за пример два радиатора от по 2800 W и 1800 W. Общата им мощност е 4600 W, което ще рече, че от котела, ще трябва да тръгнем с тръба Ф20, и при първият радиатор ще я разбием на 2 по Ф16.

Избор на тръби

Така, Ф20 ще поеме мощността на двата радиатора, и ще може да ги захранва. Някой ще каже, бе защо да разбивам на 2 по Ф16, като могат да си остана на Ф20. Да, може, но така, ще увеличим литража на инсталацията, и няма да сме сигурни, че двата радиатора ще функционират правилно.

Всички продукти са с гарантиран произход и качество. Осигурена доставка за района на София. Доставки за Страната с куриерска фирма или с наш транспорт. Осигурен монтаж, гаранционно и след гаранционно обслужване.

При запитване за избор на тръби напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg както и в електронния магазин shop.elkom-express.bg може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.

Избор на тръби

Избор на тръби

Избор на тръби