Как да източим парното

Как да източим парното

През последните няколко години все по-често получаваме обаждания за спукани радиатори или тръби на отоплителната инсталация. Това най-често се случва при старите панелни (ламаринени) радиатори и при тръбите преминаващи през баните и мокрите помещения. Ето няколко съвета как да източим парното и да предотвратим наводнение у дома и съседите:

Ключ от абонатните станции обикновено се държат от домоуправителя или касиера на блока, но те не винаги са наясно как се източва, пълни и обезвъздушава системата.

Първото нещо което трябва да направите след като си осигурите достъп до абанотната е да спрете циркулационната помпа. На таблото има 2 или повече прекъсвача, на един от тях има надпис ВОИ (водна отоплителна инсталация) и 3 положения: „А“ – автоматичен режим, „0“ – изключено положение и „Р“ – ръчен режим. Обикновено този прекъсвач е включен на автоматичен режим през отоплителния сезон и в изключено положение през лятото. Помпата е необходимо да се изключи само, ако е през зимата и парното работи, през другото време тя трябва да е изключено на положение „0“. Проверете дали прекъсвача е на „0“ и продължете към следващият етап от спирането и източването.

Как да източим парното

Как да източим парното

Новите абонатни станции са оборудвани с група за автоматично допълване, така наречените автоматични пълначки, чиято цел е да допълват системата с вода при падане на налягането при обезвъздушаване на радиаторите и щранговете. Пълначките се настройват на необходимото налягане за оптимална работа на парното и го поддържат. Обикновено преди и след пълначката са монтирани сферични кранове 1/2″ с червени ръкохватки. За улесняване и по-бързо пълнене почти всички допълващи групи имат байпас – това е права тръба с монтиран спирателен кран, която минава над пълначката. Този байпас се използва само за по-бързо пълнене на системата и трябва винаги след пълнене и при работа на системата да е спрян. Стандартно тези кранове и пълначки се поставят от задната страна на абонатната станция,като за предна страна се има предвид страната от където са измервателните уреди – монометри, термометри, главния топломер и голямата циркулационна помпа. След като се уверите, че трите крана за пълнене са затворени, преминавате нататък.

Как да източим парното

Как да източим парното

След като помпата и пълначката са спрени трябва да откриете тръбата за обезвъздушаване на инсталацията или така наречения „преливник“. Тази тръба обикновено се намира близо до някоя от стените на абонатното помещение и е с дебелина 1/2″ (половин цол), тази тръба не е свързана с нито една друга тръба и влиза в помещението от коридора на мазетата, накрая има монтиран спирателен кран, който трябва да отворите, по този начин осигурявате навлизане на въздух в системата при източването и по-точно отчитане показанията на монометрите. В противен случай се получава вакум в системата и не може да прецените до къде е източена тя. Отворете крана и го оставете отворен, след като изтече малко количество вода, тя спира и започва да се чува поемането на въздух.

Как да източим парното

Как да източим парното

Самото източване се осъществява от доста по-дебела тръба, в сравнение с тръбите за пълнене и обезвъздушаване. Като застанете с лице от предната страна на абонатната станция, ще видите 2 дебели тръби във вертикално положение, на една от тях е монтирана циркулационната помпа на отоплението – това е подаващата тръба за отоплителната инсталация, другата е връщащата. Проследете връщащата тръба, някъде по нея трябва да има отклонение за източване – обикновенно тръба със спирателен кран накрая с дебелина 1″ (един цол). Започнете източването, като следите монометрите монтирани над циркулационната помпа. В 8 етажни блокове налягането трябва да е над 2,8 bar – 1 метър височина се равнява на 0,1 bar. Пресмята се 8 етажа по 3 метра = 24 метра + мазета и таван – 28 метра или 2,8 bara. Ако искате да източите системата до 4 етаж, трябва да източите до 1-1,1 bara, до 5 етаж – 1,3 – 1,4 bara, под 3 етаж за по-сигурно източете цялата система. Има различни видове монометри – може да показват налягането в bara, Mpa, mbar, Kpa, затова е добре да видите какво показват уредите преди източването и да разделите показанията на етажите на блока. Винаги пускайте малко повече вода, за да избегнете протичане на отворените места, при стичане на вода от затворените радиатори от по-горните етажи.

Как да източим парното

Как да източим парното

Надяваме се да сме били полезни. Винаги може при съмнение да ни позвъните за безплатна консултация и съвети.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.

Как да източим парното

Как да източим парното

Как да източим парното