Локално парно

Локално парно

Локално парно – Познавате ли принципа на отоплителната система, как циркулира водата в отоплителната система, вижте какви видове системи има и как водата работи в тях за да избегнете грешки в етапа на монтаж или при установяване на аварии и дефекти в локано парно.

ВОДАТА В ОТОПЛЕНИЕТО

Отоплителните системи също се наричат водни или хидравлични, тъй като топлината се пренася от котела до радиаторите ( радиатори, конвектори , подово отопление ) чрез циркулиране загрята вода през линията ( охладител ). Това означава, че е водата отоплителната система – затворена верига, състояща се от взаимосвързани тръби, бойлер, радиатори, пълни с вода. В отоплителната система също включва и други компоненти, като клапани, кранове, разширителен съд , манометър, вентили за безопасност, но сега ще се спрем само на основните елементи.

Локално парно

1. Схема на отоплителна система: основни уреди на отоплителната система (котел, радиатори, тръби).

ПРИНЦИПИ НА ОТОПЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА

Отоплителна система работи като загрява водата в котела и циркулира през системата, постепенно предава топлината на тръбите и радиаторите, а след това охладената вода се връща в котела за ново загряване. Тъй като тръбите, котела и радиаторите образуват затворена система, охладителната течност постоянно се движи през тях.

Локално парно – ВИДОВЕ ОТОПЛИТЕЛНИ СИСТЕМИ

Видове отоплителни системи са много, но те ​​могат да бъдат разделени по метода на циркулация на охлаждащата течност в две големи групи :

– Естествена циркулация ;

– Принудителна циркулация .

Вижте всяка система. локално парно с естествена циркулация. Това е най-простата отоплителната система:

Локално парно

Схема на локално парно с естествена циркулация.

Водата се загрява в котела, обемът и се увеличава и започва да се движи нагоре по вертикалният щранг ( захранващ щранг ). В най-високата част на този щранг трябва да има разширителен съд, и когато горещата вода стигне до него, започва да тече по вертикалните тръби захранващи радиаторите и други уреди за отопление. След като премине през радиаторите, водата се влива отново с котела, вече охладена, така се получава циркулация и затопляне на жилището. Диаметър вертикални щрангове трябва да бъдат достатъчно големи, така че системата сама да създаде движеща сила за циркулация на охлаждащата течност.

Локално парно

Важно! В отоплителните системи с естествена циркулация трябва да се спазват наклони!

Първо, наклонът на захранващата тръба трябва да е към радиатора. Второ, връщащите тръби трябва да бъдат наклонен към щранга, или обратно на радиатора. Ако тези отклонения не са изпълнени, системата няма да работи.

Отоплителна система с принудителна циркулация

Охлаждащата течност (водата) в такава система се движи чрез действието на циркулационната помпа. Помпи за отоплителните системи се предлагат в разнообразие от капацитети. Изборът на помпа за локално парно зависи от броя на радиаторите, височината на която трябва водата да се циркулира и дебита на системата.

Локално парно

Схема на локално парно с принудителна циркулация.

Както показва фигурата, водата се загрява в котела, захранващата тръба подава гореща вода към радиатора, а връщащата тръба отвежда вече охладената вода в котела с помощта на циркулационна помпа, монтирана преди котела. На всеки радиатор може да се монтира вентил, чрез който можете да контролирате температурата на радиатора. Вентилите могат да бъдат ръчни или автоматични, но това по-подробно в други материали от сайта.

За радиаторите

На радиаторите се монтират автоматични или ръчни обезвъздушители за отстраняване на въздуха от системата. На линия за връщане се присъединява и разширителен съд, който обира разширенията от загрятата вода.

Естествен въпрос е: коя система да изберете за вашия дом, принудителна циркулация или естествена? За това, нека разгледаме предимствата и недостатъците на всяка система.

Предимствата и недостатъците на различните видове на отоплителни системи

ПРЕДИМСТВА на локално парно с принудителна циркулация :

– Възможността за автоматично управление на потока топлина към радиаторите , температурата може да се настрои по отделно за всяка стая и да зададете режим температура да се поддържа автоматично ;

– Тази система е по-икономичен от гледна точка на разхода на гориво – само заради възможността за автоматичен контрол ;

– Можете да използвате пластмасови тръби, вместо от стомана , което намалява разходите за материали и монтажни работи ;

– От естетична гледна точка, пластмасовите тръба могат да се скрият в стените.

НЕДОСТАТЪЦИ на локално парно с принудителна циркулация :

– Зависимостта на отоплителната система от електрозахранването , тъй като циркулационната помпа се захранва от електрическата мрежа.

Предимства на системите с естествена циркулация:

– Системата не е свързана към източник на захранване , тъй като не разполага с циркулационна помпа .

НЕДОСТАТЪЦИ на локално парно с естествена циркулация:

– Невъзможно е да се регулират автоматично ;

– Обикновено голям разход на гориво;

– Използването на тръби с голям диаметър от стомана, която ще бъде по-скъпа. Да, и погледнете тези тръби в интериорното пространство не са много естетични.

Сега , като се използва получената информация , можете да решите на каква основа ще работи вашата отоплителна система. След това можете да преминете към изграждането.

Всички продукти са с гарантиран произход и качество. Осигурена доставка за района на София. Доставки за Страната с куриерска фирма или с наш транспорт. Осигурен монтаж, гаранционно и след гаранционно обслужване.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.