Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации

Трудно се дават препоръки на хора, които са свикнали да си обслужват парното по един начин.

Трудно е да се промени мисленото, но аз все пак ще дадем своите препоръки.

Не източвайте водата на парната инсталация без да е наложително това!

Източването може да се наложи само когато се правят неотложни ремонти, и ако може да се планира няколко ремонта, за да може с едно източване да се направят всички.

Защо се налага това?

Когато се напълни инсталацията, водата, с която пълним се предполага, че е от водопровода, и естествено тя си е наситена с кислород. Когато започне работата на парната инсталация, при загряването, кислорода се отделя стоманата, било то на ризата на котела или на радиаторите, взаимодейства с този кислород и при окисляването на стоманата се получава ръжда. Именно тази ръжда е корозията, която съсипва радиатори и водни ризи. Когато водата е затоплена десетки пъти, този кислород, вече се е отделил, спомогнал е за корозирането на стоманените повърхности и водата е станала „мъртва вода“. При изхвърлянето й, се налага да пълним отново с вода, богата на кислород, което отново спомага за корозирането на металните повърхности.

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации – Ремонт

Не ремонтирайте парната инсталация, когато е пълна и още по-малко когато е запален котела и достигнал висока температура! Винаги може да се обърка нещо, и да се случат непоправими неща. Освен, че може да си изгорите ръцете, евентуално изпускане на водата от системата, може да повреди вашият котел.

От какво може да се повреди котела?

Когато котела е набрал оптималната температура, и вие източите водата от него, температурата рязко се повишава, поради това, че няма какво да охлажда водната риза в него, в 90% от случаите, или се спуква ризата или се издува до неузнаваемост.

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации – Пълнене на системата

Не пълнете системата с нищо друго освен с вода! Всички циркулационни помпи за парни инсталации са пригодени да работят с вода. Ако някой реши, да напълни с масло, или с друг флуид, повреждането на помпата е неизбежно. Допуска се в минимална концентрация добавянето на антифриз и то само когато е наложително.


Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации – Прегряване

Не позволявайте системата ви да заври при никакви обстоятелства! Това за някои звучи смешно, но само на тези, които никога не са виждали вряща инсталация. Някои се опитват да държат системата на 90 градуса по Целзий, което е предпоставка за завирането на парната инсталация.

Какво е опасното при завиране?

Когато температурата на водата надвиши 98 градуса, тя почва да ври. При някои твърди води температурата на кипене е и около 100-103 градуса. При самото кипене на водата, се създава налягане в системата, което налягане, прави силни детонации на импулси. Това е изключително опасно, дори и при отворените системи. Водата на тласъци изтича от разширителният съд и когато котела остане почти празен, започва да излиза пара под налягане, която топи тръбите от полипропилен или AllPex.

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации – Слабите места

Ахилесовата пета при топенето е именно при най-близкият фитинг, или иначе казано при колекторите. Тръбата се откъсва, като се разтегля от самият фитинг навън, и започва да пръска вряла вода, и след нея пара. Парата достига различни стойности – 120-180 градуса, като каквито и да са стойностите е доста опасна.

Всички продукти са с гарантиран произход и качество. Осигурена доставка за района на София. Доставки за Страната с куриерска фирма или с наш транспорт. Осигурен монтаж, гаранционно и след гаранционно обслужване.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg както и в електронния магазин shop.elkom-express.bg може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации

Препоръчителни съвети: За отоплението и отоплителните инсталации