Как да източим парното

Как да източим парното

През последните няколко години все по-често получаваме обаждания за спукани радиатори или тръби на отоплителната инсталация. Това най-често се случва при старите панелни (ламаринени) радиатори и при тръбите преминаващи през баните и мокрите помещения. Ето няколко съвета как да източим парното и да предотвратим наводнение у дома и съседите:

Ключ от абонатните станции обикновено се държат от домоуправителя или касиера на блока, но те не винаги са наясно как се източва, пълни и обезвъздушава системата.

Първото нещо което трябва да направите след като си осигурите достъп до абонатната е да спрете циркулационната помпа. На таблото има 2 или повече прекъсвача, на един от тях има надпис ВОИ (водна отоплителна инсталация) и 3 положения. „А“ – автоматичен режим, „0“ – изключено положение и „Р“ – ръчен режим. Обикновено този прекъсвач е включен на автоматичен режим през отоплителния сезон и в изключено положение през лятото. Помпата е необходимо да се изключи само, ако е през зимата и парното работи. През другото време тя трябва да е изключено на положение „0“. Проверете дали прекъсвача е на „0“ и продължете към следващият етап от спирането и източването.

Как да източим парното

Как да източим парното

Новите абонатни станции

са оборудвани с група за автоматично допълване, така наречените автоматични пълначки. Тяхната цел е да допълват системата с вода при падане на налягането при обезвъздушаване на радиаторите и щранговете. Пълначките се настройват на необходимото налягане за оптимална работа на парното и го поддържат. Обикновено преди и след пълначката са монтирани сферични кранове 1/2″ с червени ръкохватки. За улесняване и по-бързо пълнене почти всички допълващи групи имат байпас. Това е права тръба с монтиран спирателен кран, която минава над пълначката. Този байпас се използва само за по-бързо пълнене на системата и трябва винаги след пълнене и при работа на системата да е спрян. Стандартно тези кранове и пълначки се поставят от задната страна на абонатната станция, като за предна страна се има предвид страната от където са измервателните уреди – манометри, термометри, главния топломер и голямата циркулационна помпа. След като се уверите, че трите крана за пълнене са затворени, преминавате нататък.

Как да източим парното

Как да източим парното

Обезвъздушаване

След като помпата и пълначката са спрени трябва да откриете тръбата за обезвъздушаване на инсталацията или така наречения „преливник“. Тази тръба обикновено се намира близо до някоя от стените на абонатното помещение и е с дебелина 1/2″ (половин цол). Тази тръба не е свързана с нито една друга тръба и влиза в помещението от коридора на мазетата, накрая има монтиран спирателен кран, който трябва да отворите, по този начин осигурявате навлизане на въздух в системата при източването и по-точно отчитане показанията на манометрите. В противен случай се получава вакуум в системата и не може да прецените до къде е източена тя. Отворете крана и го оставете отворен, след като изтече малко количество вода, тя спира и започва да се чува поемането на въздух.

Как да източим парното

Как да източим парното

Източване

Самото източване се осъществява от доста по-дебела тръба, в сравнение с тръбите за пълнене и обезвъздушаване. Като застанете с лице от предната страна на абонатната станция, ще видите 2 дебели тръби във вертикално положение. На една от тях е монтирана циркулационната помпа на отоплението – това е подаващата тръба за отоплителната инсталация, другата е връщащата.

Проследете връщащата тръба, някъде по нея трябва да има отклонение за източване – обикновено тръба със спирателен кран накрая с дебелина 1″ (един цол). Започнете източването, като следите манометрите монтирани над циркулационната помпа. В 8 етажни блокове налягането трябва да е над 2,8 bar – 1 метър височина се равнява на 0,1 bar.

Пресмята се 8 етажа по 3 метра = 24 метра + мазета и таван – 28 метра или 2,8 bara. Ако искате да източите системата до 4 етаж, трябва да източите до 1-1,1 bara, до 5 етаж – 1,3 – 1,4 bara, под 3 етаж за по-сигурно източете цялата система. Има различни видове манометри – може да показват налягането в bara, Mpa, mbar, Kpa.

Добре е да видите какво показват уредите преди източването и да разделите показанията на етажите на блока. Винаги пускайте малко повече вода, за да избегнете протичане на отворените места, при стичане на вода от затворените радиатори от по-горните етажи.

Как да източим парното

Как да източим парното

Надяваме се да сме били полезни. Винаги може при съмнение да ни позвъните за безплатна консултация и съвети.

Осигуряваме професионална и компетентна помощ за монтаж, свързване, инсталиране и настройка.

Осигуряваме експресен монтаж за София и близките райони.

Гаранция 24 месеца | Безплатна доставка за София

Препоръчани продукти

Алуминиеви радиатори Лири за баня Термовентили Стайни термостати Котли
Алуминиеви радиатори Лири за баня Термовентили Стайни термостати - жични, безжични, интернет Котли
Пелетни камини Окомплектовка за радиатори Окомплектовка за отопление Нагреватели за радиатори и лири Системи за управление и контрол
Пелетни камини с водна риза Окомплектовка за радиатори Окомплектовка за отопление Нагреватели за радиатори и лири Системи за управление и контрол

Запитване

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.

Препоръчани връзки