Твърдо гориво

Твърдо гориво

Твърдо гориво, най-използваното за отопление са въглищата и дървата. Въглищата са висококалорични, което означава, че отделят много топлина и имат различни стойности в зависимост от произхода.

Най-разпространени у нас са българските брикети, които имат калоричност 4.88kWh/kg, както и донбанските въглища – те са дори по-калорични и след като изгорят стават на ситна пепел. Разбира се на пазара могат да се намерят и вносни марки, които са по-качествени, но и цената им е по-голяма.

Другата разлика при въглищата е в зависимост от това дали ще са насипни или пакетирани, като трябва да имате в предвид и разходите за транспорт.

Другият избор на твърдо гориво са дървата. При тях търговците използват някои добре известни трикове. Например нареждат редовете напречно един върху друг, което ви дава загуба от около 6% дървесина. Ако дървата имат много цепнатини и резки по тях, това може да ви загуби още до 5% на кубик.

При неправилно подреждане и просто нахвърляне на нарязаните дърва, плащате за кубик, а получавате с 10-20% по-малко материал. Понякога пък ви карат нацепени дърва на палети, които уж са по един кубик, но доста често не е така и ви лъжат в цената. Таблицата и представените цени са актуални към април 2015 година. Таблицата е сравнителна, спрямо процент на ефективност и изразходвано гориво за сезон.

Твърдо гориво

Твърдо гориво

Алтернативни варианти за отопление

Освен дървата и въглищата, могат да се използват и някои алтернативни варианти на твърдото гориво. Такива например са костилките, но те са трудно откриваеми, заемат много място и имат сравнително по-малка ефективност от гореспоменатите. Някои хора горят и дървени стърготини и пелети, но тяхната цена е по-висока.

Всички продукти са с гарантиран произход и качество. Осигурена доставка за района на София. Доставки за Страната с куриерска фирма или с наш транспорт. Осигурен монтаж, гаранционно и след гаранционно обслужване.

При запитване напишете телефон за по- бърза връзка с Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гаранционни карти за всички продукти.

Магазин

Всички продукти предлагани на страницата elkom-express.bg може да видите в нашият магазин на адрес София. ж.к.Люлин 2, блок 279, магазин 106 Д от понеделник до петък – 09.00 – 19.00 ч. и събота от 09.00 – 14.00 ч. Безплатна доставка за София и изпращане с Еконт за Страната.

Препоръчани връзки