Изчисления за локално парно

Изчисления за локално парно

Изчисления за локално парно или как да изберете отопление за дома, нужно да направите изчисления за локално парно и за това колко мощност ще ви е необходима, за да затопляте съответното помещение. Тези сметки никога не са абсолютни точни, но ви дават добра представа. Извършват се на базата на обем, което означава, че резултатът ви показва от колко киловата се нуждаете за големината на вашето жилище.

Мощност

За изчисяването на мощността видът на отоплителните уреди не е от значение, тъй като важното е да са съобразени с нужната мощност. Това се отнася в случай че изберете отопение с алуминиеви радиатори, панелни радиатори или вентилаторни конвектори. Ако решите да се отоплявате с подово отопление, тогава изчисленията са по сложни. За подовото отопление и изчисляването му може да прочетете  в друга наша статия.

Когато планирате отоплението си, не забравяйте да се съобразите с бъдещи планове за вътрешни промени – избиване на тераси, стени, разширяване или преграждане на стаите. Също така към сметките прибавете и мощността на поне един бойлер, за предпочитане по-голям отколкото смятате да сложите. Разбира се когато правите изчисления за локално парно, е добре да предвидите малко повече от необходимото – пасивна мощност. Това се прави за да може уредите ви да не работят винаги на максимална мощност, в опит да затоплят стаите ви, което скъсява живота им и е неефективно.

Формула за изчисления за локално парно

При същинските сметки се връщаме в часовете по математика и прибавяме кубатурата към квадратурата. Приравняването е лесно. Почти всички жилища от последните 50-60 години насам се строят по определен стандарт и ни е необходимо да знаем само квадратурата. Стандартният етаж е висок между 260см. и 275см. и нужната мощност за 1кв.м. тогава е между 120W и 170W. При тези изчисления за локално парно много зависи дограмата, външна и вътрешна изолация. Изолация на пода и тавана, външни стени, северно или южно изложение на помещенията. При всяко едно от тези подобрения може да извадите 10W от максималните 170W.

Изчисления на котел

Препоръчително е преди да правите изчисления за локално парно да изберете отоплителен уред (източникът на енергия). Това може да е пелетен котел, котел на твърдо гориво, газов котел или електрически котел. При всеки един от тях има препоръки и изисквания за най-добро КПД. Например кондензните газови котли е добре да работят на термпература до 50/55 градуса, така влизат с кондензен режим и са най-ефективни (КПД до 117%). При пелетните котли и камини е добре температурата да е по висока – 70/80 градуса(КПД до 95/96). Котлите и камините на твърдо гориво положението е като при пелетните, дори може да работят на по-висока температура. Електрическите котли може да работят както на ниска, така и на по-висока температура – при тях КПД-то е 100%.

Изчисления на алуминиеви радиатори

Според това с какъв котел или камина изберете да се отоплявате трябва да изчислите и радиаторите които ще са необходими. При повечето радиатори мощността е дадена при температура на входящата вода 60 градуса. Напремер ако имате жилище 100 кв.м. – необходимата мощност на котелна трябва да е между 13 и 15 kW (само отопление, без бойлер). Избирате кондензен газов котел които работи на 50 градуса и алуминиеви радиатори Global VOX с височина 60 см. За улеснение в нашият сайт сме написали „Мощности при нискотемпературни отоплителни системи“ за всеки радиатор. За радиатора Global VOX H600 мощноста при 50 градуса е 146W за един глидер. При тези изчисления за локално парно ще ви трябват 90-100 глидера които да разпределите във всички помещения.

4 replies
  1. starworld
    starworld says:

    Каква мощност котел на пилети ми е необходим за отопление на етаж от къща с РЗП-110 М2. Н-260 см.Пластмасова дограма.Троен стъклопакет. В момента е с водно отопление-112 глидера /чугунени радиатори. Бойлер със серпентина.

    Отговор
  2. Николова
    Николова says:

    Здравейте . Каква прогнозна сума ще е необходима за цялостно изграждане на отоплителна система с котел на пелети ? РЗП 200 кв. метра . Две постройки по 100 кв.м.

    Отговор

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

При запитване за изчисления за локално парно напишете телефон за по- бърза връзка в Вас и уточняване на подробности. Предлагаме безплатен оглед и представяне на оферта с актуални цени на материали и труд. Огледа и представянето на оферта не Ви ангажира с поръчка на стоки и услуги. При ангажиране за по голям обем работа сключваме договор с подробно описание на дейностите и цените за услугите и материалните който желаете. Издаваме фактури за доставените материали, извършените монтажи и ремонти, както и гараниционни карти за всички продукти.