Комбинация от соларна система и термопомпа

Комбиниране на соларна система и термопомпа

Комбинация от соларна система и термопомпа е подходяща за намаляване на общите разходи за енергия. Това е така, защото соларната система осигурява по-голямата част от електроенергията, необходима за работата на термопомпата през лятото и зимата.

Според проучване на института Fraunhofer използването на слънчева енергия в комбинация с термопомпа може да намали енергийните разходи с до 70%.

Комбинация от соларна система и термопомпа може да се наложи в региони с много слънце, но с ниски температури през зимата.

Собствениците на жилища обаче трябва да имат предвид няколко неща, когато се решават да изберат такава комбинация. Например, соларната система трябва да съответства на термопомпата, а термопомпата – на нуждите на сградата.

Това е така, тъй като прекалено голямата термопомпа ненужно поглъща инвестиционни средства. От друга страна, една недостатъчно оразмерена термопомпа изисква твърде много електроенергия за отопление на сградата и снабдяване с топла вода. „Изборът на правилната термопомпа е от решаващо значение за ефективността на вашата отоплителна система“, подчертава Тобиас Хархамер от Ikratos.

Изборът на правилната технология е от решаващо значение. В края на краищата има значение не само от гледна точка на инвестиционните разходи, но и за последващата експлоатация, дали къщата се захранва с термопомпа въздух-вода, вода-вода или солен разтвор-вода.

„В нашия столичен регион Нюрнберг, където климатът предлага както студени зими, така и меки лета, термопомпата въздух-вода е особено препоръчителна“, обяснява Хархамер. Тези системи използват външния въздух като източник на топлина. Според проучване на Германската асоциация за термопомпи те могат да генерират до пет единици топлина от една единица електроенергия.

Елком Експрес ЕООД предлага консултация, оглед и представяне на оферта за доставка, монтаж и сервизно обслужане на термопомпи, напълно безплатни и не Ви ангажира с покупка на продукти или заплащане за услуга.

Препоръчани връзки